Waarom ons brein niet houdt van

beeldbellen

SOMS EFFICIËNT, MAAR VOORAL OOK DOODVERMOEIEND


Sinds het begin van de coronacrisis zijn we en masse aan het beeldbellen geslagen. Menigeen begint de dag met een Zoom-sessie met collega’s om via een Skype-meeting met klanten en een webinar van een leverancier de middag te vullen met Teams-vergaderingen. Na de eerste hausse van enthousiaste reacties (“Heerlijk, ik krijg veel meer gedaan”), hoor je nu vaak andere geluiden: “Beeldbellen…? Doodvermoeiend! Waarom vinden we beeldbellen zoveel intensiever dan face-to-face afspraken? Daar zijn verschillende verklaringen voor. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze hebben te maken met hoe ons brein functioneert.


1.

CONCENTREREN OP BEELDSCHERMFORMAAT

Beeldbellen vereist opperste concentratie en aandacht: je tuurt de hele tijd naar een klein vakje, formaatje ansichtkaart. Online vergaderingen en webinars vragen hierdoor veel van onze aandachtspier: je levert letterlijk meer inspanning. En dan zie je ook nog jezelf steeds een beeld: een extra afleider. Want ineens word je continu geconfronteerd me hoe je eruit ziet (help: rimpels, wallen of een onderkin) en hoe je overkomt. Dus… daar mag best een chocolaatje tegenover staan.

2.

DE OMGEVING WERKT NIET MEE

In een live vergadersituatie of trainingssituatie helpt de hele omgeving mee om de informatie vast te houden. Tijdens een online vergadering zit je vaak thuis. Met een beetje mazzel heb je een fijne thuiswerkplek, met een beetje pech zit je ergens in de slaapkamer, aan de eetkamertafel, in de kelder of het tuinhuis. Hoe dan ook: je omgeving heeft helemaal niets te maken met de online vergadering. Je situational awareness (omgevingsbewustzijn) en de prikkels hierin zijn veel beperkter. Het ontvangen, interpreteren en verwerken van informatie is hierdoor veel lastiger. Bovendien kijken gespreksgenoten ook nog eens letterlijk ‘langs je heen’: praat jij tegen een vakje rechts in beeld, heeft jouw gesprekspartner een hele andere schermindeling. Dat verbindt niet echt lekker.

EBOOK


Leuker en effectiever online vergaderen en trainen

Speciaal voor iedereen die veel online vergadert, webinars organiseert of online trainingen of lessen verzorgt, heeft ons zusterbedrijf BCL Instituut een eBook gemaakt 'Leuker & effectiever online vergaderen & trainen: de impact van beeldbellen op het brein en praktische tips voor meer focus, effectiviteit en... meer plezier.'

3.

MINDER ZINTUIGEN IN BEWEGING

Wij mensen zijn sociale wezens. Iemands beweging, mimiek, kleine handgebaren… onbewust houden ze onze aandacht vast en zorgen ze ervoor dat we – dat wat wordt verteld – beter onthouden. Die signalen mis je vaak tijdens een online overleg, waarbij je je gesprekspartner als portret ziet, laat staan wanneer hij of zij een half uur een presentatie deelt. Hierdoor is het uitermate lastig om signalen goed te interpreteren… “Keek Henk nou net boos? Wat bedoelde hij precies?” Die onzekerheid zorgt voor stress in het brein. Ons sociale brein scant continu op gevaren of beloningen. Het verminderd kunnen interpreteren van non-verbale signalen ziet het brein als een bedreiging of gevaar.

4.

ONGEZELLIG EN WEINIG CREATIEF

Iedereen herkent wel de situatie waarin tien mensen in een online meeting hun microfoon aan laten staan: chaos. Een van de belangrijkste ongeschreven online vergaderetiquette is wel: microfoon uit als je niet aan het woord bent. Maar het gevolg is wel dat de drempel om iets te zeggen, groeit. De spontaniteit gaat eraf. Hierdoor zijn online meetings misschien wel efficiënt, maar vooral ook ongezellig en soms zelfs een beetje oncomfortabel. Het gevolg? Creativiteit blijft onbenut en het leerpotentieel daalt.


Een productieve werkdag kan niet zonder pauzes: jij en je brein hebben af en toe rust nodig.


5.

PAUZES IN DE PRULLENBAK

We zien steeds meer mensen die van het ene overleg in het andere hoppen. Zelfs de woonwerktijd wordt al ingevuld met beeldbellen. Een productieve werkdag kan niet zonder pauzes: jij en je brein hebben af en toe rust nodig. Een momentje (al is het maar kort) om informatie te verwerken en weer op te laden zorgt voor meer focus en verbeterde productiviteit. Normaal gesproken maken die pauzes vanzelf al deel uit van je dag: als je koffie haalt (en even bijkletst met een collega), als je onderweg bent, tijdens de lunch… Juist bij online vergaderingen zijn pauzemomenten onmisbaar. Plan tussen vergaderingen bewust momenten van rust of stel voor even een koffiepauze in te lassen.

Aandacht voor uitdagingen

GEEF JE MEDEWERKERS EEN ONLINE, BREINPROOF PROGRAMMA CADEAU

Je leest het overal: medewerkers worstelen met thuiswerken en sociale isolatie doet een mens weinig goed. Wil je als werkgever, manager of teamleider investeren in je medewerkers? Doe het nu. BCL Instituut heeft een aantal sprankelende online programma’s ontwikkeld die naadloos aansluiten bij de uitdagingen van deze tijd: focus houden, omgaan met stress, leidinggeven in onrustige tijden of individuele veerkracht versterken. Stuk voor stuk cadeautjes voor (de breinen van) medewerkers.

MEER WETEN OVER BREINLEREN EN BREINLEIDERSCHAP?

De adviseurs van Thaeles verklappen je alle geheimen over het brein en informeren je over de mogelijkheden van (maatwerk)trajecten voor jouw organisatie.


GERTIE VERRECK

T. 06-81 41 81 71

E. gertie.verreck@thaeles.nl


ELVIE GIEZENAAR

T. 06-43 43 92 70

E. elvie.giezenaar@thaeles.nl


DE NIEUWSTE UITGAVE VAN DIT EZINE IN JE MAILBOX?

VOND JE DIT ARTIKEL INTERESSANT? DEEL HET!