NL Leert door

NIEUWE ONTWIKKELADVIEZEN BESCHIKBAAR OP 1 DECEMBER

Met ingang van 1 december 2020 is het ontwikkeladvies weer beschikbaar. Natuurlijk kun je ook als werkgever je werknemers attenderen en gebruik laten maken van een kosteloos ontwikkeladvies in het kader van het programma NL leert door. De medewerker kan los van de werksituatie het ontwikkeladvies zelf aanvragen. Met behulp van een ervaren loopbaanadviseur maken we de balans op en zorgen voor een ontwikkeladvies en plan waarmee de medewerker aan de slag kan. Saskia Webbers, Lonneke Wouters en Queeny Wong maakten al gebruik van het ontwikkeladvies. Je leest hier hun ervaringen.

SASKIA WEBBERS

Saskia Webbers werkt al járen in de gezondheidszorg en voor een groot deel bij een zorgorganisatie. Een berichtje op het intranet over het ontwikkeladvies zette haar aan het denken. “Ik ben een typisch voorbeeld van iemand die in de zorg is doorgegroeid. Ik heb de sector zien veranderen; het opleidingsniveau stijgt. Ik verwacht dat we – op mijn werkniveau – over enkele jaren allemaal een hbo-diploma moeten hebben. Dat is niets voor mij. Ik ben veel meer een praktijkmens. Toen ik het bericht over het ontwikkeladvies las, dacht ik: ‘dat doe ik’. Ik zag het vooral als een cadeautje voor mezelf: even de tijd pakken om samen met een expert mijn loopbaan eens kritisch tegen het licht te houden. De laatste jaren heb ik ontdekt dat ik jobcoaching ontzettend leuk vind. Ik wilde tijdens het ontwikkeladvies ontdekken of ik me hierin zou kunnen ontwikkelen.” Saskia kwam in gesprek met Jacques Nieling van Thaeles. “Het klikte meteen. Jacques heeft me echt een spiegel voorgehouden en kritisch naar mezelf laten kijken. Echt een cadeautje. Hij geeft geen antwoorden; die heeft hij me zelf laten ontdekken. Uit de tests bleek dat jobcoaching inderdaad bij mij past. Een leuke bevestiging. Verder ontdekte ik dat ik heel veel affiniteit heb met klussen en interieur. Dat is nu een mooie hobby van me. Mijn jobcoaching-droom heb ik nog niet geparkeerd. Ik ga nog meelopen bij een extern jobcoaching bedrijf en met een collega binnen onze organisatie die een soortgelijke functie uitoefent.”


“Het ontwikkeladvies is een cadeautje voor jezelf.”“Ik heb tijdens het proces veel geleerd over mezelf en over hoe ik mezelf het beste kan presenteren.”


LONNEKE WOUTERS

Lonneke Wouters studeerde in april van dit jaar af. Het ontwikkeladvies gaf haar richting in de zoektocht naar een passende baan. “Met Carine van Son ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op vragen als: Wat vind ik leuk om te doen? Waar ben ik goed in? Ik ontdekte dat mijn kwaliteiten overeenkwamen met mijn interesses. Dat was al een geruststelling. Door de gesprekken met Carine kreeg ik ook nieuwe inzichten. Dat de gesprekken door corona alleen online plaatsvonden, leverde totaal geen beperking op. Ik heb de begeleiding als zeer prettig ervaren en heb tijdens het proces veel geleerd over mezelf en over hoe ik mezelf het beste kan presenteren. Het beste van alles is ook nog dat ik tijdens het traject een baan heb gevonden! Ik heb het ontwikkeladvies dan ook direct aan vriendinnen aangeraden en zij starten in december. Al met al, een zeer geslaagd traject!”

QUEENY WONG

Queeny Wong verloor haar baan in de coronacrisis. Zelf zegt ze erover: “Ik wist niet meer wat ik moest doen; ik raakte mijn weg kwijt. Door de persoonlijke gesprekken met Esther Vos leerde ik stap voor stap welke activiteiten mij motiveren en welke juist niet. Het fijne aan het ontwikkeladvies is dat ik bewuster ben gaan denken over mezelf. Veel dingen weet je onbewust wel, maar komen pas echt naar boven als je erover praat en nadenkt. Door de gesprekken heb ik mijn passie ontdekt en dat heeft geleid tot iets moois: een traineeship. Kortom: het ontwikkeladvies met Esther heeft mij geholpen om mezelf beter te leren kennen, en de draad weer op te pakken.”


“Het ontwikkeladvies heeft mij geholpen om de draad weer op te pakken.”


Ontwikkeladvies in het kort

De coronacrisis is bij uitstek een moment waarop werknemers weer eens stilstaan bij hun toekomst. Hoe gelukkig ben ik in mijn huidige baan? Wat wil ik nog bereiken? Wat kan ik nog meer met mijn vaardigheden (en waar ben ik goed in)? Benut ik mijn talenten optimaal? Zal ik nog eens de schoolbanken induiken? Het zijn maar een paar voorbeelden van vragen, die iedereen wel herkent. De wereld verandert, werk verandert, mensen veranderen. Het ontwikkeladvies is een kort loopbaantraject ter waarde van € 700,-, gesubsidieerd door de overheid (en dus kosteloos voor deelnemers). Deelnemers krijgen tijdens dit traject – aan de hand van gesprekken met een loopbaanprofessional van Thaeles en verschillende vragenlijsten – zicht op ambities, talenten en vaardigheden én werken aan hun eigen ontwikkelplan. Door het korte, krachtige karakter van een ontwikkeladvies, is er geen ruimte voor vage voornemens. Inzichten in competenties worden direct gekoppeld aan ambities; doelen worden direct vertaald naar haalbare acties inclusief tijdpad. Na afloop gaat een deelnemer naar huis met een concreet plan, waar hij meteen mee aan de slag kan.

DIRECT AANMELDEN

Ervaring leert dat de behoefte aan ontwikkeladviezen groter is dan het door de overheid beschikbaar gestelde aanbod. Heb jij werknemers voor wie zo’n ontwikkeltraject interessant is? Tip hem of haar dan over de mogelijkheden. Meer informatie staat op onze website.


DE NIEUWSTE UITGAVE VAN DIT EZINE IN JE MAILBOX?

VOND JE DIT ARTIKEL INTERESSANT? DEEL HET!