De creatieve blik

van een arbeidsdeskundige

VERZUIM EN RE-INTEGRATIE IN UITDAGENDE OMSTANDIGHEDEN


Heb je als werkgever een of meer medewerkers die door ziekte uit de running zijn? Dan kan ik me voorstellen dat je je af en toe zorgen maakt. Uiteraard in de eerste plaats om de gezondheid van je mensen. Maar ook vanwege de verantwoordelijkheid die je hebt op het gebied van re-integratie. Want die houdt – ondanks de coronacrisis – gewoon stand. En heel eerlijk? Dat is niet altijd makkelijk als behandelingen worden uitgesteld, de bedrijfsarts consulten op afstand houdt, je de zieke werknemer niet of nauwelijks meer persoonlijk kan spreken en thuiswerken niet past bij de opleiding en werkervaring. Kortom: re-integratie in coronatijd vergt nogal wat creativiteit. Dan is het goed om te weten dat een arbeidsdeskundige je kan helpen.


Laatst sprak ik een HR-functionaris van een personenvervoerbedrijf. Een van de chauffeurs zat al langere tijd ziek thuis en net toen hij kon starten met het opbouwen van zijn werkzaamheden, ging Nederland in lockdown. Het gevolg: reizen werden geannuleerd en alle chauffeurs zaten noodgedwongen thuis. De situatie zette een streep door het geplande re-integratietraject. Maar omdat de verplichtingen vanuit Wet Verbetering Poortwachter doorlopen, heb ik samen met de werkgever gezocht naar een oplossing. We hebben de medewerker ‘uitgeleend’ aan een bedrijf dat medisch goederenvervoer verzorgt. Zo kon de werknemer zijn belastbaarheid opbouwen en voldeed de werkgever aan zijn re-integratie verantwoordelijkheden.

Inmiddels zijn we enkele maanden verder. De bus voor personenvervoer is coronaproof aangepast en de werknemer heeft zijn reguliere werkzaamheden weer opgepakt. Missie geslaagd.


"Door de arbeidsdeskundige al in een vroegtijdig stadium in te schakelen, verleg je als werkgever de focus van ziekte naar perspectief."


Bovenstaande casus toont de meerwaarde van een arbeidsdeskundige aan. En die meerwaarde wordt in de toekomst nog groter. Vanaf september volgend jaar gaat UWV bij een WIA-aanvraag namelijk strenger toetsen of een werkgever voldoende inspanningen heeft verricht om de inzetbaarheid van een zieke medewerker te vergroten. Door de arbeidsdeskundige al in een vroegtijdig stadium in te schakelen, verleg je als werkgever de focus van ziekte naar perspectief: wat kan een werknemer wel? En daarmee leg je een basis voor een succesvolle re-integratie waar iedereen gelukkiger van wordt.

Werkwijzer Poortwachter

UWV houdt er rekening mee dat re-integratie in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter anders verloopt. Dat neemt niet weg dat je als werkgever er alles aan moet doen om een zieke medewerker te laten re-integreren (en dit ook moet kunnen aantonen). Doe je dat niet, dan dreigt een loonsanctie. UWV heeft hiervoor een speciale werkwijzer geschreven, waarin staat wat wel en niet kan en mag.


HUGO KEIJZER

T. 06-81 88 43 60 E. hugo.keijzer@thaeles.nl


DE NIEUWSTE UITGAVE VAN DIT EZINE IN JE MAILBOX?

VOND JE DIT ARTIKEL INTERESSANT? DEEL HET!