GRIP OP KORTDUREND, FREQUENT VERZUIM

Meet de Bradford Factor

Verzuim… bijna elke organisatie heeft ermee te maken. Het varieert van een medewerker die een paar dagen thuisblijft vanwege een ‘griepje’ tot iemand die langdurig is uitgeschakeld vanwege een gebroken been, een chronische ziekte of een burn-out. Bij veel organisaties ligt de focus op wit (terecht) en zwart (frauduleus) verzuim. Maar wat gebeurt er in het grijze gebied? Bij grijs verzuim koersen veel organisaties op buikgevoel, merk ik. En gevoel is niet altijd de beste raadgever. Een gemiste kans, want naar schatting is 60% van het verzuim in een organisatie ‘grijs’. Kortom: met de aanpak van grijs – vaak frequent, kortdurend – verzuim valt veel winst te behalen. Het begint met objectiveren van het verzuim. De Bradford factor helpt je hierbij. Hoe het werkt? Ik leg het je uit.


VOORBODE VOOR LANGDURIG VERZUIM

De meeste organisaties ervaren langdurig verzuim als storender dan verschillende, korte periodes van ziekte. Bij langdurig verzuim zijn de kosten ingecalculeerd, in de meeste gevallen wordt vervanging geregeld en kan het werk gewoon doorgaan.


Het is aan de HR-afdeling om iemand die langdurig ziek is weer aan het werk te krijgen. Maar als ziekmeldingen in frequentie toenemen, kan dit voor een organisatie stiekem aan toch in de papieren lopen. Bovendien werkt kortdurend verzuim verstorend voor een afdeling. Je kunt er immers moeilijker op anticiperen. En kortdurend verzuim is vaak ook een voorbode voor langdurig verzuim.


Als ziekmeldingen in frequentie toenemen, kan dit voor een organisatie stiekem aan toch in de papieren lopen.


Daarom is een objectief beeld van een verzuimfrequentie (en daarmee de verzuimdrempel van een medewerker) zo waardevol. Het helpt je om tijdig en goed voorbereid het gesprek aan te gaan. De Bradford factor geeft je daarbij een gedegen onderbouwing.

De Bradford factor geeft aan hoe storend het verzuim is voor de werking van je organisatie. Je kunt de factor berekenen per medewerker en vergelijken met andere medewerkers binnen de organisatie. Het is interessant om ook bij te houden op welke dagen de afwezigheden vallen. Zo kan je speuren naar patronen, zoals bijvoorbeeld dagen of periodes waarop de afwezigheden pieken.


REKENVOORBEELD

Twee collega’s zijn in één jaar allebei 12 dagen afwezig. Medewerker 1 is twee keer 6 dagen ziek, medewerker 2 verzuimt elke maand een dag. De Bradford factor van medewerker 1 is: 2² x 6 = 24. De Bradford factor van medewerker 2 is: 12² x 1 = 144. De norm is factor 100. M.a.w. is de Bradford factor hoger dan 100, dan is het slim om met een medewerker in gesprek te gaan.


GRIP OP VERZUIM

Thaeles helpt je graag bij het maken van Bradford berekeningen en gaat met jou samen aan de slag om weer grip op verzuim te krijgen. Neem gerust contact met me op.


YVONNE ROELOFS

T. 06-42 44 14 11

E. yvonne.roelofs@thaeles.nl


DE NIEUWSTE UITGAVE VAN DIT EZINE IN JE MAILBOX?

VOND JE DIT ARTIKEL INTERESSANT? DEEL HET!